Unge lånetakere og forbruksfinansiering.

Ungdom og forbrukslån

Det er kanskje når man er ung at man aller helst skulle hatt mye penger, ettersom det er i denne perioden av livet de fleste opplever mest, reiser mest og kanskje bruker mest penger på opplevelser. Derimot er det stikk motsatt for de fleste, med studier og lite inntekt. Kan det derfor være en løsning med forbrukslån for ungdom slik at man kan unne seg litt ekstra når man er i 20-årene? Det er absolutt mulig, men om det anbefales er en helt annen sak.

Så tidlig kan du få forbrukslån

Som «ungdom» vil man ha store utfordringer med å ta opp et forbrukslån, naturligvis avhengig av hva man definerer som ungdom. Det som er sikkert som banken er at man må være minst 18 år gammel for å ta opp et lån. Dette er nemlig gjeldende lov i Norge, og ingenting bankene kan overstyre. Det samme gjelder for kredittkort og handel på faktura. Følgelig må man være en «voksen ungdom» før det i det hele tatt er aktuelt med forbrukslån. De fleste banker har dessuten aldersgrenser som sier at du må være minst 20, 21 eller 23 år gammel før de tilbyr deg usikrede lån.

Er forbrukslån for unge noen god idé?

Selv om man trenger penger og skulle ønske man hadde mer å rutte med, så er det nødvendigvis ikke noen god idé å ta opp forbrukslån som ungdom. I denne alderen har man kanskje allerede et studielån, og lav inntekt hvis man skal studere. Konsekvensene vil være at man ved endt studie vil sitte igjen med mye gjeld, der studielånet må nedbetales sammen med et forbrukslån som har ganske mye høyere rente. Disse lånene har ofte over 15 prosent i rente, og man må vurdere sin egen økonomiske situasjon ganske godt før man tar opp et slikt lån. Se også Forbrukslan.club som har laget en egen guide til forbrukslån.

Hva skjer hvis du ikke betaler for deg?

Ungdom og unge nordmenn utgjør en stor del av statistikken for de «dårlige betalerne» når det kommer til forbrukslån. Selv om det er desidert størst andel av «eldre» som tar opp store forbrukslån i Norge, så kommer de yngste dårlig ut når det kommer til nedbetalingen. Kanskje er man ikke moden nok til å forstå alvoret og det faktum at lånet faktisk må betales tilbake, noe som kan få store konsekvenser for deg når du skal søke om boliglån eller handle på kreditt i fremtiden. Da vil nemlig både betalingsanmerkninger og inkasso være midler som kreditorene tar i bruk for å få pengene sine.