Info om tilbakebetaling av forbrukslån

Når man tar opp et lån, så blir man nødt til å betale tilbake det man låner. Med renter og gebyrer. Dette kommer neppe som noen overraskelse på noen, men allikevel ser vi at den prosenten som misligholder lånene sine blir høyere hvert eneste år. Det handler nok ikke om hva man ikke vet og klarer, men at mange rett og slett ikke har vilje nok til å prioritere tilbakebetalingen av forbrukslån. Men hvis du leser videre nå, så vil du fort finne ut at det er både lurt og nødvendig å betale tilbake i tide!

Slik foregår nedbetalingen av et forbrukslån

Allerede i god tid før man søker om et forbrukslån, så bør man ha planlagt nedbetalingen av lånet. Dette kan du nemlig enkelt finne ut av gjennom en lånekalkulator. De fleste lånene av denne typen er såkalte annuitetslån, som betyr at du betaler den samme summen hver måned inntil lånet er innfridd. I starten betaler du mer i renter og mindre i avdrag, mens dette forandrer seg jevnlig i løpet av lånets levetid. Under opptak av lånet får du en nedbetalingsplan som viser hvor mye du betaler i renter og avdrag hver eneste måned, og en dato for innfrielse av lånet dersom du følger planen til punkt og prikke.

Følgelig er det ikke noe mer hokus-pokus med tilbakebetaling av forbrukslån. Du betaler den summen du skal hver måned, og sakte men sikkert vil du bli gjeldfri.

Du kan innfri lånet akkurat når du vil

Det er ikke et alternativ å betale mindre enn avtalt sum (med mindre banken tilbyr avdragsfrihet eller lignende), derimot er det fritt frem å betale så mye du vil hver måned. Du kan slenge inn et par hundrelapper ekstra enkelte måneder, eller kanskje innfri hele lånet i en smekk når feriepengene kommer. Banken kan ikke nekte deg dette, og det er lovfestet at du kan innfri lån akkurat når du vil. Vi anbefaler dessuten å gjøre dette dersom man har fått tilgang til litt ekstra penger, ettersom den totale kostnaden ved lånet vil bli mindre da du totalt sett vil betale mindre i renter og gebyrer.

Hva skjer hvis du ikke betaler?

Skulle det oppstå en situasjon som gjør at du ikke klarer å betale avdraget eller flere avdrag, så er det viktig at du tar kontakt med banken snarest mulig. Kanskje løser det seg ved at du får avdragsfrihet i noen måneder, eller at du får refinansiert lånet til en lavere rente. Det viktigste er i alle fall at du gjør banken oppmerksom på det – for å ikke betale regningene dine kan koste deg dyrt. For det første vil det føre til betalingsanmerkninger og inkasso, som kan hindre deg fra å søke boliglån/ta opp kredittkort i fremtiden, samtidig som det også vil føre til strafferenter og gebyrer.

Og når man allerede har problemer med å betale, så vil det neppe bli enklere når ekstra gebyrer blir lagt til på lånet. Derfor er det ekstremt viktig at du finner en løsning så snart som mulig, og det første du bør gjøre er derfor å kontakte banken som helt sikkert er villig til å hjelpe deg.